![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej orzechy, masło, syrop (albo cukier trzcinowy), jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy.
Połącz wszystkie składniki, a z powstałego ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą.
Wstaw ciasto do lodówki na cały dzień.
Na drugi dzień wyjmij je z lodówki, zagnieć, podziel na ok. 8 równych części i każdej części uformuj wałeczek.
Z każdego wałeczka odkrój ok. 4-centymetrowe kawałki i zagnij je na kształt rogalików.
Rogaliki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż piekarnika nagrzanego do 170–180°C; piecz przez 10–15 minut.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Są świetne, wypróbowaliśmy je wiele lat temu i od tego czasu nie robimy nic innego. Nie zawijamy ich jednak w stewię, tylko w cukier waniliowy. Mama je chwali i poleca każdemu za każdym razem, gdy chodzi o słodycze 😀
Tłumaczenie automatyczne
Zamiast syropu klonowego można użyć miodu.
Tłumaczenie automatyczne
czy można je upiec w formie silikonowej na bułeczki waniliowe?
Tłumaczenie automatyczne