
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Hydrolizat kolagenu rybiego z kwasem hialuronowym i witaminą C (smak mango)

Najpierw ugotuj bataty: w niewielkim garnku zagotuj 1 l wody, następnie zmniejsz ogień na średni i wsyp do wody pokrojone warzywa. Przykryj i gotuj przez 15–17 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz mięsny. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez 3–4 minuty na średnim ogniu.
Następnie dodaj mięso mielone i posiekanyego selera. Smaż przez kolejne 4 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj keczup, sos sojowy, syrop klonowy, suszony czosnek, mieloną paprykę, kmin rzymski, 100 ml wody i sól. Przykryj i duś przez 5 minut na średnim ogniu.
Odcedź ugotowane bataty i wrzuć je z powrotem do garnka. Wymieszaj z letnim mlekiem, masłem i solą.
Weź tłuczek do ziemniaków i ubij zawartość garnka na purée. Nie musi być idealnie gładkie.
Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj niewielką formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm), do której przełóż farsz mięsny.
Na farszu równą warstwą rozsmaruj purée z batatów. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–17 minut w temperaturze 190–195°C.
Posyp zapiekankę posiekaną kolendrą, podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały!
Tłumaczenie automatyczne
Absolutnie doskonałe! jedyna zmiana to pietruszka zamiast selera i nie dodałam kolendry bo nie było jej w domu. Do mieszanki mięsnej dodałam bulion wołowy...
Tłumaczenie automatyczne