Minestrone
- 10 min.
- 33 min.
- Łatwe
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 256 Kcal
- 11 g białek
- 7 g tłuszczów
- 38 g węglowodanów
Składniki
- 1× średnia żółta cebula
- 200 g marchewki
- 4× łodyga selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (zetrzyj)
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 1,4 l bulionu warzywnego
- 2× liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ½ lyzeczki suszonego tymianku
- 150 g makaronu bezglutenowego (waga na sucho)
- 300 g gotowanej białej fasoli
- 50 g tartego parmezanu (do podania)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Obierz marchewkę, oczyść łodygi selera i pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 3–4 mm.
Rozgrzej w dużym garnku 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulkę i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj pokrojoną marchewkę i selera, krojone pomidory i cały bulion. Doprowadź do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj liście laurowe, oregano, bazylię, tymianek, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Następnie wsyp do zupy makaron i gotuj dalej, aż zmięknie.
Orientacyjny czas gotowania podany jest na opakowaniu i zależy od kształtu makaronu. Zwykle jest to ok. 10 minut. Kiedy makaron jest już prawie gotowy (al dente), dodaj do zupy gotowaną fasolę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta, dolej 200 ml (lub więcej) wody.
Podziel zupę na 8 porcji, posyp tartym serem i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
wyśmienity kolorowy lunch 🌞
Tłumaczenie automatyczne