Tarta pełnoziarnista
- 33 min.
- 47 min.
- Średnie
- 10 porcje
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 134Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 267 Kcal
- 10 g białek
- 16 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 30 g oleju kokosowego
- 50 ml półtłustego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2× szalotka (drobno posiekaj)
- 150 g pieczarek (pokroić na mniejsze kawałki)
- 300 g świeżych liści szpinaku ()
- 1 ząbek czosnku (zetrzyj)
- 3× jajko
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (drobno utartego)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 250 g ricotty
- 50 g parmezanu (do posypywania)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Mąkę przesiej do miski i dodaj rozpuszczony olej kokosowy, sól, mlekoi oliwę z oliwek.
Wyrób ciasto, uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i umieść na 20 minut w lodówce.
Ciasto wyjmij, wyrób rękami, a następnie na stolnicy posypanej mąką, za pomocą wałka, uformuj okrągły placek (o około 2 cm większy niż forma do tarty).
Okrągłą formę o średnicy 30 cm wysmaruj olejem kokosowym albo innym tłuszczem i wyłóż ciastem.
Odetnij ciasto, które sięga wyżej niż brzegi formy.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i obciąż suchą fasolą, żeby nie nadęło się od spodu.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 180−190°C.
W międzyczasie rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę, pieczarki, opłukany szpinak i wyciśnięty ząbek czosnku. Smaż przez 7 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia. Umieść warzywa w salaterce, dodaj jajka, pomidorki pokrojone na pół, gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz.
Wlej masę na upieczone ciasto, włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 25–30 minut w temperaturze 180−190°C.
Na ostatnie 5 minut pieczenia posyp tartę parmezanem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zrobiło się bosko!
Tłumaczenie automatyczne
świetnie!!!!!❤️❤️❤️❤️
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały. Nic więcej do powiedzenia. 🥦🥬🌶️🥕
Tłumaczenie automatyczne