SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Sposób przygotowania

1

Wymieszaj mąkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, sukcesywnie dodając schłodzone masło, żółtko i 1–2 łyżki wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw je na 2 godziny do lodówki.

2

W międzyczasie przygotuj krem: ubij mascarpone, kremówkę i ksylitol. Uwaga, masa nie powinna być zbyt zbita. Ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą, a krem będzie lekki i puszysty. Dodaj do niego jajko i ekstrakt waniliowy.

3

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw je na 5 minut w temperaturze pokojowej, by trochę zmiękło. Posyp stolnicę lub blat odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Pokryj tortownicę (⌀ 21 cm) papierem do pieczenia, a następnie ułóż w niej rozwałkowane ciasto. Jego brzegi powinny mieć ok. 4 cm wysokości.

4

Przykryj folią aluminiową i wsyp na nią trochę suchej fasoli, która obciąży ciasto i zapobiegnie jego podnoszeniu i pękaniu. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zdejmij folię i piecz przez kolejnych 8–10 minut na złoty kolor.

5

Zmniejsz temperaturę do 160°C, wyjmij upieczony spód z piekarnika i przelej na niego masę serową. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.

6

Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Następnie udekoruj truskawkami i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Amelli bous
26. czerwca 2022

Pięknie upieczone, biszkoptowe body, nadzienie Smetany, nie wkładam wanilii, polecam ❤️

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1180656
xznnp5tpt6@privaterelay.appleid.com
30. stycznia 2022

bara.h
01. maja 2021

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu