
Jemy zdrowo i smacznie

Przygotuj zaczyn. Wymieszaj miód z letnim mlekiem i wkrusz do niego drożdże. Przykryj i na chwilę odstaw.
Przesyp rodzynki do dużej miski i zalej je wrzątkiem.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, płatki owsiane i sól.
Wlej zaczyn do suchych składników, dodaj oba żółtka i skórkę z cytryny. Ręcznie, a najlepiej za pomocą robota kuchennego wyrób gładkie ciasto.
Po 5 minutach wyrabiania dodaj olej kokosowy i odcedzone napęczniałe rodzynki. Wyrabiaj przez kolejnych 5 minut.
Przykryj gotowe ciasto czystą ściereczką i wstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyjmij ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze przez chwilę delikatnie pougniataj. Przełóż do dużej natłuszczonej formy na babkę.
Posyp płatkami migdałowymi.
Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 165–175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dobrze upieczone.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie była tak puszysta jak zwykła mąka pszenna (ale wiadomo), ale w smaku była zdecydowanie, znacznie smaczniejsza. Świetnie dla mnie.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Doskonały! Następnym razem dam mniej tłuszczu kokosowego i kawałek masła. Poczuł dużo tego tłuszczu. A podczas wyrabiania dodałam trochę mąki, żeby nic nie spłynęło, ciasto pięknie się układało. Zrobiłem dwa mniejsze
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
dobroć
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego