Naleśniki z cynamonem i jabłkami
- 15 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 10 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 207 Kcal
- 6,6 g białek
- 7,1 g tłuszczów
- 28 g węglowodanów
Składniki
- 70 g mąki gryczanej jasnej
- 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 3× jajko
- 500 ml półtłustego mleka
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
W salaterce dokładnie wymieszaj mąkę gryczaną i orkiszową, jajka, mleko i szczyptę soli. Ciasto odstaw na 10 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz: umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę.
Na patelni nieprzywierającej rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj pokrojone jabłka i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj miód i cynamon, wymieszaj.
Rozgrzej drugą patelnię nieprzywierającą i przystaw sobie naczynie z ciastem. Na średnim ogniu smaż cienkie naleśniki (ok. 1 minutę z jednej strony). Ciasta powinno wystarczyć na ok. 10 sztuk.
Na gotowe naleśniki nałóż farsz jabłkowy, zwiń i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Same naleśniki niewiele. Ciasto było bardzo rzadkie i naleśniki się rozrywały. Zdecydowanie mam inny ulubiony przepis na naleśniki z tej aplikacji.
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis 🙂
Tłumaczenie automatyczne
Wow! Naleśniki są wręcz luksusowe! Zaskoczyła mnie konsystencja ciasta, jest naprawdę rzadkie, ale naleśniki wyszły rewelacyjnie.
Tłumaczenie automatyczne