Hummus marchewkowy
- 10 min.
- 10 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Kochasz hummus? Jak zwykle zaświerzbiła nas ręka i musieliśmy podrasować klasyczny przepis, dodając marchewkę. Zjedz go z chlebem, pitą, świeżymi warzywami lub posmaruj nim tortillę.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 163 Kcal
- 7 g białek
- 4 g tłuszczów
- 25 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej w garnku łyżkę oleju kokosowego.
2
Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż przez minutę.
3
Wrzuć utartą marchewkę z ciecierzycą i kmin rzymski. Duś przez 5 minut, ciągle mieszając.
4
Zalej 150 ml wody i duś przez kolejnych 5 minut, aż woda całkowicie się wchłonie.
5
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
6
Ostudzone warzywa wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
7
Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
świetny przepis
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo słodkie po marchewce.
Tłumaczenie automatyczne