Gofry z jabłkami i cynamonem
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 10 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 190 Kcal
- 4,8 g białek
- 6,5 g tłuszczów
- 28,2 g węglowodanów
Składniki
- 1× średniej wielkości banan
- 1× średnie jabłko
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 50 g musu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml mleka z orzechów laskowych (możesz zastąpić półtłustym mlekiem krowim)
- 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 60 g drobno mielonych płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszaj olej kokosowy, banana, przecier jabłkowy, ekstrakt waniliowy i mleko.
Do drugiego naczynia przesiej przez sito mąkę i dodaj do niej płatki owsiane i proszek do pieczenia, migdały, sól, nasiona chia i cynamon.
Następnie połącz suche i mokre składniki, dodaj utarte jabłko i wymieszaj. Jeżeli ciasto wyda Ci się zbyt gęste, dodaj jeszcze odrobinę mleka.
Rozgrzej gofrownicę. Za pomocą dużej łyżki lub chochelki wlewaj do niej kolejne porcje ciasta i piecz przez ok. 4 minuty (czas pieczenia zależy od rodzaju urządzenia). Ciasta wystarczy na ok. 10 gofrów średniej wielkości.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobre gofry. Zrobione wcześniej niż inne i pięknie chrupiące 🙂
Tłumaczenie automatyczne
Mój pierwszy domowy gofr. Mąkę orkiszową zastąpiłam mieszanką mąk bezglutenowych. Było pyszne 😋
Tłumaczenie automatyczne
Smak młotka niestety utknął w gofrownicy
Tłumaczenie automatyczne