SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 692 Kcal
  • 21 g białek
  • 4 g tłuszczów
  • 131 g węglowodanów

Składniki

2 porcji

Sposób przygotowania

1

Dzień pierwszy: W naczyniu wymieszaj 80 g mąki żytniej, 80 g mąki orkiszowej i 200 ml wody. Ustaw w ciepłym miejscu.

2

Dzień drugi: Do zawartości naczynia dodaj kolejnych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.

3

Dzień trzeci: Dodaj kolejnych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.

4

Dzień czwarty: Do zawartości naczynia dodaj pozostałych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.

5

Piątego dnia w zakwasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Oznacza to, że jest on gotowy do użytku.*

6

Jeżeli nie zużyjesz od razu całego zakwasu, przelej go do zamykanego słoika i przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dokarmieniu go co dwa tygodnie, dodając odpowiednią ilość mąki i wody (zgodnie z powyższymi proporcjami).

7

* Taka porcja zakwasu wystarczy na ok. 2 chleby pieczone w formach o długości 30 cm.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Karla Kalasová
03. czerwca 2020

Gotuję drożdże od co najmniej 5 lat. Wspaniały.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1180343
Dita Matuchová
06. maja 2020

Drożdże były piękne, czekałam aż się spleśniały, ale tak się nie stało. Jest tego po prostu dużo, dwa pieczywo upiekłam, resztę dałam znajomym.

Tłumaczenie automatyczne

Jana Vágnerová
08. lutego 2020

po pół roku moje drożdże zdechły ... więc musiałem zrobić i pośpiech się udało ... drożdże nie mogą wytrzymać dłużej niż około 5 dni ... potem jestem głodny ... ale i ten jeden. .które kiedyś rozszerzyłem

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu