
Jemy zdrowo i smacznie

Dzień pierwszy: W naczyniu wymieszaj 80 g mąki żytniej, 80 g mąki orkiszowej i 200 ml wody. Ustaw w ciepłym miejscu.
Dzień drugi: Do zawartości naczynia dodaj kolejnych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.
Dzień trzeci: Dodaj kolejnych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.
Dzień czwarty: Do zawartości naczynia dodaj pozostałych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.
Piątego dnia w zakwasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Oznacza to, że jest on gotowy do użytku.*
Jeżeli nie zużyjesz od razu całego zakwasu, przelej go do zamykanego słoika i przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dokarmieniu go co dwa tygodnie, dodając odpowiednią ilość mąki i wody (zgodnie z powyższymi proporcjami).
* Taka porcja zakwasu wystarczy na ok. 2 chleby pieczone w formach o długości 30 cm.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Gotuję drożdże od co najmniej 5 lat. Wspaniały.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Drożdże były piękne, czekałam aż się spleśniały, ale tak się nie stało. Jest tego po prostu dużo, dwa pieczywo upiekłam, resztę dałam znajomym.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
po pół roku moje drożdże zdechły ... więc musiałem zrobić i pośpiech się udało ... drożdże nie mogą wytrzymać dłużej niż około 5 dni ... potem jestem głodny ... ale i ten jeden. .które kiedyś rozszerzyłem
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego