Chleb żytni typu rugbrød – przepis podstawowy
- 0 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 40 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 110 Kcal
- 4 g białek
- 3 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu wymieszaj otręby, kaszkę, siemię lniane i pestki słonecznika.
Wymieszaj, a następnie dodaj zakwas i miód.
Dolej 700 ml wody i wymieszaj ciasto.
Przykryj pokrywką lub zamknij pojemnik i pozostaw ciasto na 6 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie dodaj mąkę chlebową, mąkę orkiszową i sól. Wymieszaj.
Odstaw na kolejną godzinę.
Po upływie tego czasu przełóż ciasto do dwóch natłuszczonych keksówek (my użyliśmy form o długości 30 cm).
Obie formy przykryj ściereczką i odstaw ciasto na kolejne 1–2 godziny, żeby jeszcze podrosło.
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Zdejmij ściereczki, wstaw keksówki do piekarnika i piecz chleby przez 1 godzinę w temperaturze 170–180°C.
*Przepis na zakwas żytni domowej roboty znajdziesz na naszej stronie.
**Z każdego bochenka uzyskaliśmy 20 kromek.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały
Tłumaczenie automatyczne
Przepis wygląda dobrze, po prostu zmieniłbym nazwę. Chleb żytni powinien być wytwarzany wyłącznie z żyta.
Tłumaczenie automatyczne
Niesamowity chleb! Warto było poczekać na domowe drożdże i upiec to dobro! 😊
Tłumaczenie automatyczne