SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

W misce wymieszaj 300 g mąki żytniej, 300 ml mleka i drożdże. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę i 150 ml wody, ręcznie wyrób ciasto.

2

Dodaj oliwę z oliwek, łyżeczkę drobnoziarnistej soli i tymianek, wymieszaj. Ciasto pozostaw w misce, przykryj ją ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 2–2,5 godziny, żeby ciasto wyrosło.

3

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

4

Wyrośnięte ciasto zrzuć na stolnicę posypaną mąką i podziel na 6 dużych albo 12 małych porcji. Z każdej porcji ręcznie uformuj placuszek, ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

5

Przed pieczeniem wstaw do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190–200°C. Gotowe placki posyp solą gruboziarnistą.

Nasza rada
Do placków dodaj ulubione zioła albo przyprawy. Naszym faworytem jest rozmaryn.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Arbe
11. marca 2023

Użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej zwykłej i mąki orkiszowej pełnoziarnistej zwykłej w stosunku 4/1 i muszę przyznać, super! Następnym razem wypróbuję różne przyprawy, w tym curry i zobaczę co z tego wyjdzie :) Możesz zrobić naleśniki jeszcze wyżej, pozostaną pięknie miękkie!

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu