Krakersy pełnoziarniste
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 35 sztuki
Lubisz krakersy, ale niekoniecznie te ze sklepu, pełne soli i tłuszczu, w których próżno szukać smacznych i zdrowych ziarenek? Zrób sobie własne, zdrowe krakersy z pełnego ziarna, pieczone w piekarniku, pełne witamin i mineralów.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 172Dowiedz się więcej o książceSkładniki
35 sztuki
- 20 g nasion chia
- 60 g łuskanych pestek dyni
- 30 g siemienia lnianego (niezmielonego)
- 20 g sezamu
- 40 g drobno mielonych płatków owsianych
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- ½ lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Wymieszaj wszystkie ziarna i pestki, mąkę, płatki, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miód oraz 3–4 łyżki wody, a następnie gołymi rękami wyrób ciasto. Jeżeli ciasto się kruszy albo klei, dodaj trochę mąki albo dodatkową łyżkę wody.
3
Ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia. Usuń górny arkusz i pokrój ciasto w kwadraty. Oddal od siebie poszczególne części, żeby nie zrosły się w trakcie pieczenia. Papier przenieś na blachę.
4
Umieść ją w piekarniku i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 170–180°C.
Nasza rada
Do krakersów możesz dodać ulubione przyprawy albo zioła, na przykład zioła prowansalskie, sól wędzoną albo paprykę mieloną.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wiem, że to świetne
Tłumaczenie automatyczne
Są świetne, często je robię👍👋
Tłumaczenie automatyczne
dobrze
Tłumaczenie automatyczne