Tortille z kurczakiem i warzywami
- 15 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 4 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 311 Kcal
- 23 g białek
- 12 g tłuszczów
- 27 g węglowodanów
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g piersi z kurczaka (można zastąpić szynką drobiową o zawartości min. 90% mięsa)
- 1× duża czerwona cebula
- 50 g czarnych oliwek (lub zielony)
- 2× mięsisty pomidor
- 1× średnia marchewka
- 4× tortilla pełnoziarnista (⌀ 20 cm)
- 100 g sera eydam (30 % tłuszczu)
- 1 łyżka musztardy dijon
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj małą patelnię żaroodporną.
Rozgrzej oliwę i podsmaż na mocnym ogniu pierś z kurczaka (1–2 minuty z każdej strony).
Wstaw patelnię z podsmażonym mięsem do piekarnika i piecz przez 10–15 minut w temperaturze 190–200°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut do ostygnięcia i pokrój w cienkie plasterki.
Pokrój cebulę, oliwki i pomidory w cienkie plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż tortille jedną na drugiej i natnij je ostrym nożem od brzegu do środka. Uwaga: nie rozcinaj ich zupełnie, zatrzymaj się na środku!
Włóż nadzienie: na jednej ćwiartce placka ułóż mięso, połowę sera i pomidora. Na drugiej utartą marchewkę. Drugą połowę placka posmaruj musztardą. Na trzeciej ćwiartce (posmarowanej) ułóż cebulę. Na czwartej oliwki. Teraz przykryj połowę tortilli drugą połową i złóż. W ten sam sposób przygotuj wszystkie placki.
Podpiecz gotowe tortille na suchej patelni (1–2 minuty z każdej strony na średnim ogniu). Powinny być chrupkie i zarumienione. Podawaj na ciepło.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami