Sum z kaszą jaglaną i sosem imbirowym
- 15 min.
- 15 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 457 Kcal
- 28 g białek
- 16 g tłuszczów
- 50 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 210°C i pokryj niewielką blachę papierem do pieczenia.
Ugotuj kaszę jaglaną: wsyp ją do garnka, zalej 700 ml wody, posól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień na średni, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę przez 12–15 minut.
W międzyczasie przygotuj rybę: wszystkie filety umyj i osusz, natrzyj je łyżką oliwy z oliwek, a następnie posyp solą i pieprzem.
Tak przygotowane filety ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz przez 10–12 minut.
Podczas gotowania kaszy i pieczenia ryby przygotuj sos imbirowy: imbir obierz i pokrój go w kostkę, następnie weź niewielki garnek, rozgrzej w nim na dużym ogniu łyżkę oliwy, dodaj pokrojony imbir i podsmażaj go przez 30 sekund. Potem dodaj 150 ml wody, sok z cytryny, sos sojowy i cukier trzcinowy, zmniejsz ogień na średni i gotuj wszystko przez 3–4 minuty; w międzyczasie w miseczce wymieszaj skrobię kukurydzianą z 20 ml wody. Po 3–4 minutach gotowania dodaj do garnka skrobię, ciągle mieszając i gotuj jeszcze przez 30 sekund, po czym zdejmij garnek z ognia.
Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i przełóż na 4 talerze.
Następnie polej każdy filet sosem imbirowym i posyp świeżą kolendrą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zasadniczo uczymy się jeść zdrowiej. Pierwszy raz jedliśmy pszenicę i ja osobiście nie lubię sumów. ALE i tak wypróbowaliśmy ten przepis. Suma jeszcze trochę upiekłam, bo nie przepadam za jego błotnistym mięsem. Razem z dipem imbirowym i pszenicą było to bardzo smaczne połączenie. Byliśmy szczerze zaskoczeni.
Tłumaczenie automatyczne