
Jemy zdrowo i smacznie

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas gotowania makaronu razowego jest trochę dłuższy: ok. 10–12 minut. Soczewicę przepłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (15–20 minut).
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno pokrojoną szalotkę, czosnek pokrojony w plasterki i chili. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
Odcedź soczewicę i wrzuć ją na patelnię. Dodaj krojone pomidory. Zmniejsz ogień, przykryj i poduś jeszcze przez chwilę.
Dorzuć suszoną bazylię i czarne oliwki pokrojone w plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
prosty szybki smaczny sycący....często go robię
Przepis jest doskonały, sos do spaghetti jest naprawdę najlepszy.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego