![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas gotowania makaronu razowego jest trochę dłuższy: ok. 10–12 minut. Soczewicę przepłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (15–20 minut).
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno pokrojoną szalotkę, czosnek pokrojony w plasterki i chili. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
Odcedź soczewicę i wrzuć ją na patelnię. Dodaj krojone pomidory. Zmniejsz ogień, przykryj i poduś jeszcze przez chwilę.
Dorzuć suszoną bazylię i czarne oliwki pokrojone w plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie :) (tylko spaghetti pełnoziarniste to dla mnie mało, wolę klasycznie)
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe, dodałam trochę curry i soku z limonki do smaku. Ale zrobiłam 2,5 razy więcej makaronu i było w sam raz.
Tłumaczenie automatyczne