
Jemy zdrowo i smacznie

Jemy zdrowo – pakiet 2 książek

Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn, sok i skórkę z cytryny. Kurczaki umyj, oczyść i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw.
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki albo w plasterki, marchewkę pokrój w plasterki, rzodkiewki oczyść za pomocą szczotki kuchennej i pokrój na połówki, pomidorki pokrój na połówki, brokuł podziel na różyczki.
Kurczaki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170–180°C przez 70–80 minut, aż skórka się zazłoci. Po około 40 minutach pieczenia dodaj rzodkiewki, marchewkę i ziemniaki, po 50 minutach brokuł, zaś na ostatnie 10 minut pieczenia dorzuć pomidorki. Danie podawaj samo lub z dodatkami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
W zależności od piekarnika dodaj warzywa 10 minut wcześniej - wszystko smakuje pysznie.
Tłumaczenie automatyczne z języka niemieckiego
Świetnie, to właśnie ugotowałem wczoraj według papierowej książki. Tylko zamiast oregano z rozmarynem, a jako warzywo podałam brokuły, głowę, marchewkę i ziemniaki. Super
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego