Pieczony kurczak w warzywach
- 20 min.
- 80 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 327 Kcal
- 37 g białek
- 10 g tłuszczów
- 21 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn, sok i skórkę z cytryny. Kurczaki umyj, oczyść i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw.
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki albo w plasterki, marchewkę pokrój w plasterki, rzodkiewki oczyść za pomocą szczotki kuchennej i pokrój na połówki, pomidorki pokrój na połówki, brokuł podziel na różyczki.
Kurczaki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170–180°C przez 70–80 minut, aż skórka się zazłoci. Po około 40 minutach pieczenia dodaj rzodkiewki, marchewkę i ziemniaki, po 50 minutach brokuł, zaś na ostatnie 10 minut pieczenia dorzuć pomidorki. Danie podawaj samo lub z dodatkami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
dalsza rodzina uważa już to danie za „mój” tradycyjny przepis na kurczaka 😀😀 Powtórzyłam je w kilku odmianach warzywnych. minimum pracy, dużo smaku.
Tłumaczenie automatyczne
marynata się przypiekła w trakcie pieczenia i musiałam zmieniać blaszki w połowie. Ziemniaki zrobię osobno. Zastanawiam się, jak powinna wyglądać narinada, jak gruba powinna być. jak upiekę to mam nadzieję, że będzie smakować
Tłumaczenie automatyczne