Pieczony bakłażan z orzeszkami piniowymi
- 10 min.
- 45 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Pomysł na szybką i smaczną kolację.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 269 Kcal
- 5 g białek
- 21 g tłuszczów
- 14 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2
Bakłażana nakłuj widelcem w kilku miejscach i przekrój na pół. Czosnek przeciśnij przez praskę i potrzyj nim miąższ warzywa. Następnie skrop je oliwą, posyp oregano, ziołami prowansalskimi i solą.
3
Blachę pokryj papierem do pieczenia i umieść na niej obie połówki bakłażana. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40–45 minut w temperaturze 180–190°C (10 minut przed końcem pieczenia posyp orzeszkami piniowymi).
4
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, podziel na 2 talerze i podawaj.
Nasza rada
Pieczony bakłażan może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do różnego rodzaju mięs.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Miał tylko jedną wadę. Że nie gotowaliśmy więcej ;)
Tłumaczenie automatyczne
5
Szybki obiad, ale ogólnie smak bakłażana jest dla mnie tak mdły. Orzeszki pinii trochę to uratowały .. :)
Tłumaczenie automatyczne