![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Pochodzenie tej przyprawy można poznać już po jej nazwie. Tak, pachnąca Francja. Zioła prowansalskie składają się z różnych ziół, które razem tworzą niepowtarzalny aromat. Głównymi składnikami są rozmaryn, bazylia i tymianek, które można uzupełnić oregano, estragonem, majerankiem, koprem włoskim lub szałwią. Razem mają również bardzo dobry wpływ na organizm. Mają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają krążenie krwi. Mają one również działanie antybiotyczne. Zioła prowansalskie należy stosować pod koniec przygotowywania potrawy, aby nie straciły swoich właściwości leczniczych. W kuchni ma szeroki zakres zastosowań i może być używany do nadawania smaku grillowanym lub pieczonym mięsom, sałatkom warzywnym, rybom i makaronom.