Makaron z cukinii z sosem z awokado
- 15 min.
- 5 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Znasz zoodles? To makaron z surowej cukinii, który w wielu daniach z powodzeniem zastąpi wysokokaloryczny makaron. Idealny dla osób, które unikają glutenu.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 464 Kcal
- 10 g białek
- 42 g tłuszczów
- 17,5 g węglowodanów
Składniki
3 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Za pomocą obieraczki pokrój cukinię (tylko twardy miąższ bez pestek) w cienkie plasterki. Odstaw.
2
Awokado obierz i usuń z nich pestki.
3
Awokado, migdały, sok z cytryny, sól, bazylię i 2 łyżki oliwy umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
4
Makaron z cukinii możesz odrobinę podsmażyć na patelni. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, a następnie wrzuć zoodles i podsmaż je na średnim ogniu (ok. 3–4 minuty). Nie jest to jednak koniecznie, makaron będzie równie pyszny na surowo.
5
Wymieszaj go z sosem z awokado, podziel na 3 porcje i podawaj.
Nasza rada
Danie udekoruj pomidorkami koktajlowymi lub posyp płatkami migdałowymi i kilkoma listkami świeżej bazylii.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
To nie było złe. Do sosu (lub pasty, która powstała po wymieszaniu) dodałam czosnek i od razu nabrał trochę więcej smaku. Myślę, że będzie również dobrze z klasycznym makaronem.
Tłumaczenie automatyczne
Dobry
Tłumaczenie automatyczne