Kurczak na puree z zielonego groszku i mięty
- 15 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 245 Kcal
- 36 g białek
- 4 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Mięso oczyść i umyj, posyp z obu stron solą i pieprzem. Na patelni żaroodpornej rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć mięso i smaż je przez 3 minuty z każdej strony. Patelnię z mięsem przenieś do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w 170–180°C.
Do dużego garnka wsyp groszek wraz z liśćmi mięty, wlej 500 ml wody, posól i zagotuj. Gotuj najwyżej przez 5 minut.
Groszek odcedź i zblenduj wraz z miętą na gładkie puree, sukcesywnie dolewając niewielkie porcje letniego mleka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w paseczki i upraż na suchej, mocno rozgrzanej patelni (wystarczą 2–3 minuty).
Na głębokim talerzu rozłóż porcję puree i kawałek piersi z kurczaka, posyp prażoną szynką i świeżymi strączkami groszku cukrowego (opcjonalnie).
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne!
Świetnie!
Tłumaczenie automatyczne