Kotlet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
- 15 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 249 Kcal
- 36 g białek
- 5 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Oczyść i umyj mięso, a następnie pokrój je w plastry. Przygotuj sobie trzy głębokie talerze: do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko i ubij je z mlekiem i szczyptą soli, a do trzeciego pokrusz płatki kukurydziane. Każdy plaster mięsa panieruj w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach.
Ułóż plastry mięsa na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez 20–25 minut.
Przed podaniem sprawdź, czy kotlety są upieczone. Przekrój najgrubszy z nich na pół: jeżeli mięso jest w środku różowe, piecz jeszcze przez kilka minut.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
ok
Znakomicie, bardzo dobrze. Zrobiłam też dla dzieci i bardzo im smakowało. Mam specjalny papier do pieczenia, który często się do czegoś przykleja. Dolałem więc trochę oleju słonecznikowego, natarłem nim papier i efekt jest znakomity.
Tłumaczenie automatyczne
świetne, trochę suche, ale nie wiem czy to wina piekarnika :)
Tłumaczenie automatyczne