SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 97 Kcal
  • 3 g białek
  • 6 g tłuszczów
  • 9 g węglowodanów

Poczuj się lepiej i pewniej w swojej skórze dzięki kolagenowi!

  • Skóra pełna blasku
  • Gęste włosy
  • Zdrowe stawy
Więcej informacji

Składniki

25 sztuki

Źródło pięknej skóry! Postaw na kolagen o smaku mango

  • Młoda skóra
  • Gęste włosy
  • Mocne paznokcie
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 180°C, umieść w nim batat wraz ze skórką i piecz do miękkości przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170–180°C.

2

W międzyczasie przygotuj quinoę: kilkakrotnie przepłucz ją wrzącą wodą, wsyp do garnka z wodą (dwa razy tyle wody, ile quinoi) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości (przez ok. 15 minut na wolnym ogniu). Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw quinoę pod pokrywką przez kolejnych 5-10 minut, aż lekko napęcznieje a woda całkowicie się wpije.

3

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj.

4

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju słonecznikowego, dodaj czosnek i cebulę, smaż przez 2 minuty na wolnym ogniu.

5

Upieczony batat obierz i rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą kukurydzianą, ugotowaną quinoą i podsmażoną cebulką z czosnkiem.

6

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego. Z masy formuj niewielkie placuszki, panieruj je w sezamie i smaż na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Ciasta powinno wystarczyć na 25 kotlecików o średnicy ok. 4-5 cm.

Nasza rada
Kotleciki podawaj z gęstą kwaśną śmietaną i sałatką z roszponki, jabłka, oliwy i soli.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

g6vbttg7xfprivaterelayappleidcom
01. listopada 2023

Świetny przepis, bardzo mi się podoba. Dodałam mniej mąki (użyłam mąki TK), tak dla odczucia, trochę się klei, ale wcale nie jest niebezpieczna. Dobrze leży i można go ładnie formować.

Tłumaczenie automatyczne

Klára Baksová
10. lipca 2023

Eva Urbánková
25. lutego 2023

Nawet z kilkukrotnie większą ilością groszku mieszanka była niesamowicie lepka. Smak dobry, po spróbowaniu pierwszego kawałka ustaliliśmy w domu, że nie będziemy go obtaczać w sezamie, bo przytłacza smak wszystkiego innego.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1415244
banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu