Kotleciki z quinoi i pieczonych batatów
- 20 min.
- 90 min.
- Średnie
- 25 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 97 Kcal
- 3 g białek
- 6 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C, umieść w nim batat wraz ze skórką i piecz do miękkości przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170–180°C.
W międzyczasie przygotuj quinoę: kilkakrotnie przepłucz ją wrzącą wodą, wsyp do garnka z wodą (dwa razy tyle wody, ile quinoi) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości (przez ok. 15 minut na wolnym ogniu). Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw quinoę pod pokrywką przez kolejnych 5-10 minut, aż lekko napęcznieje a woda całkowicie się wpije.
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju słonecznikowego, dodaj czosnek i cebulę, smaż przez 2 minuty na wolnym ogniu.
Upieczony batat obierz i rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą kukurydzianą, ugotowaną quinoą i podsmażoną cebulką z czosnkiem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego. Z masy formuj niewielkie placuszki, panieruj je w sezamie i smaż na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Ciasta powinno wystarczyć na 25 kotlecików o średnicy ok. 4-5 cm.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny przepis, bardzo mi się podoba. Dodałam mniej mąki (użyłam mąki TK), tak dla odczucia, trochę się klei, ale wcale nie jest niebezpieczna. Dobrze leży i można go ładnie formować.
Tłumaczenie automatyczne
Nawet z kilkukrotnie większą ilością groszku mieszanka była niesamowicie lepka. Smak dobry, po spróbowaniu pierwszego kawałka ustaliliśmy w domu, że nie będziemy go obtaczać w sezamie, bo przytłacza smak wszystkiego innego.
Tłumaczenie automatyczne