Knedle truskawkowe
- 15 min.
- 7 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 588 Kcal
- 16 g białek
- 28 g tłuszczów
- 67 g węglowodanów
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 40 g oleju kokosowego (w postaci nierozpuszczonej)
- 100 ml mleka ryżowego
- 175 g półtłustego twarogu
- 1× żółtko
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Duży garnek napełnij do połowy wodą i doprowadź do wrzenia.
W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i wyrób je.
Panieruj truskawki w cukrze kokosowym, a następnie oklej pojedyncze owoce warstwą ciasta, formując niewielkie kulki.
Knedle wrzuć do garnka z wrzątkiem i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5 minut).
Olej kokosowy i miód rozpuść w rondelku na wolnym ogniu (ok. 1–2 minut).
Gotowe knedle truskawkowe podziel na 4 talerze, polej rozpuszczonym olejem z miodem, podawaj.
Możesz posypać je również cynamonem albo kakao.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
mniam 👌🏼 Po prostu bardziej dosłodziłam i doprawiłam ciasto
Tłumaczenie automatyczne