Magdalenki z pełnego ziarna
- 25 min.
- 10 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Składniki
Sposób przygotowania
Ubij w misce mokre składniki na ciasto: olej kokosowy, mleko migdałowe, syrop klonowy, skórkę z cytryny, jajka i ekstrakt waniliowy. Ubijaj trzepaczką przez co najmniej 2 minuty, tak by ciasto było dobrze napowietrzone.
Do drugiego naczynia przesiej suche składniki: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Połącz zawartość obu misek i ubij gładkie ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Przygotuj sobie formę do magdalenek. Każdą z nich dokładnie wysmaruj olejem kokosowym i posyp mąką pełnoziarnistą. Przelej ciasto do dzbanka lub garnka z dzióbkiem i wlewaj niewielkie porcje do foremek, zaczynając od szerszej końcówki, a kończąc przy węższej.
Po napełnieniu wszystkich foremek stuknij kilkakrotnie blachą o blat, by rozbić pęcherzyki powietrza w cieście. Wstaw do piekarnika i piecz ciastka przez 10 minut w temperaturze 190°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Czy mogę zapytać, jak długo żyją biedronki? :)
Tłumaczenie automatyczne
Wspaniały
Tłumaczenie automatyczne