Kulki z orzechów laskowych
- 40 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 62 Kcal
- 1 g białek
- 3 g tłuszczów
- 6 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Wsyp orzechy laskowe na blachę i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
Piecz przez 20–25 minut, aż zacznie z nich schodzić skórka.
Gorące orzeszki zawiń w czystą ściereczkę i mnij w dłoniach, by pozbawić je skórek. Usuń resztki skórek gołymi rękami i przesyp czyste orzeszki do miski. Odłóż sobie 15 sztuk do dekoracji.
Resztę wrzuć do blendera i posiekaj. Odłóż sobie 3 łyżki jako panierkę. Pozostałe orzechy pozostaw w blenderze, dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy. Zblenduj na gładką masę. Kiedy orzechy się rozgrzeją, zaczną wydzielać tłuszcz, który wszystko sklei. Gotową masę przełóż do lodówki na co najmniej 15 minut.
Formuj z ciasta kulki, włóż do każdej z nich 1 orzecha, a następnie panieruj w posiekanych orzeszkach i startej gorzkiej czekoladzie.
Przed podaniem wstaw kulki na co najmniej 5 minut do lodówki. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Najlepsze ze wszystkich kulek, które zrobiłam na Boże Narodzenie);)
Tłumaczenie automatyczne
KOCHAM, cała rodzina się podobała
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo proste i świetne😍, na pewno nie robię tego ostatni raz
Tłumaczenie automatyczne