![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Mąka ryżowa zwykła jest wytwarzana z ryżu białego i pełnoziarnistego w formie błyskawicznej. Jest lekkostrawna, naturalnie bezglutenowa i zwiększa sytość. Jest on również produkowany w postaci półgrubej i grubej. Z mąki ryżowej można uzyskać ciasto, które jest twarde i podobne do ciasta z mąki pszennej, ale nie tak elastyczne. Doskonale nadaje się do przyrządzania słodkich, niewypiekanych deserów. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor i potas. Pomaga w trawieniu i reguluje pracę błony śluzowej jelit, reguluje wysokie ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, przeciwdziała podagrze, zapaleniu stawów i nadkwaśności żołądka. Mąkę ryżową można stosować w przepisach na bezglutenowe ciasteczka, ciasta i bułeczki bez zakwasu, a także do zagęszczania sosów i innych dań pikantnych i słodkich.