

Placki ziemniaczane z łososiem
15 min.
45 min.
Łatwe
8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 126 Kcal
- 7 g białek
- 5 g tłuszczów
- 11 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Napełnij duży garnek do połowy wodą i doprowadź ją do wrzenia. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wrzuć je do gotującej się wody i ugotuj do miękkości (ok. 15 minut). Następnie odcedź je, rozgnieć widelcem i pozostaw do ostygnięcia.
Ułóż łososia na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw na 7 minut do piekarnika rozgrzanego do 170–180°C. Upieczoną rybę porwij widelcem na kawałki. Wrzuć je do naczynia, w którym przygotujesz ciasto.
Do łososia dodaj masę ziemniaczaną, żółtka, musztardę, płatki owsiane, sól i pieprz. Wyrób rękoma. Z kulek ciasta uformuj w dłoniach placuszki i ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez 20–25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170–180°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo smaczny przepis, synowi i mężowi bardzo smakował. Dla dzieci idealna proporcja przypraw, dla osoby dorosłej nie bałabym się dodać więcej soli i pieprzu. Podawaliśmy z pollinką, do której dodaliśmy pesto z niedźwiedziego czosnku, oliwy z oliwek, cytryny, soli i pieprzu, a do kotlecików z łososia zjedliśmy jogurt grecki.
Tłumaczenie automatyczne
wygląda na pyszne danie
Nie bój się dodawać dla mnie odrobiny soli, ale idealne dla mojego dwuletniego synka. Ostatni raz zdecydowanie nie gotuję.
Tłumaczenie automatyczne