Zupa krem z soczewicy i pomidorów
- 10 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 235 Kcal
- 12 g białek
- 12 g tłuszczów
- 26 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
- 200 g czerwonej soczewicy (waga na sucho)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g białej cebuli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 700 ml wody (możesz użyć bulionu)
- 120 g kwaśnej śmietany 12% (do podania)
- 60 g pestek dyni (do podania)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1
Drobno posiekaj cebulę. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę (ok. 3 minuty na wolnym ogniu).
2
Następnie dodaj kumin, soczewicę, pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Wymieszaj i podlej 700 ml bulionu. Nakryj garnek pokrywką i gotuj przez 12–14 minut.
3
Następnie zdejmij z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
4
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetne i niesamowicie proste.
Tłumaczenie automatyczne
Smak rewelacyjny ale jeszcze dodałem trochę pieprzu cayenne
nie jest źle, ale raz mi wystarczyło
Tłumaczenie automatyczne