
Jemy zdrowo i smacznie

Przepłucz ryż w zimnej wodzie i ugotuj go do miękkości (ok. 30–40 minut).
Miąższ dyni pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną dynię, przyprawę curry, kumin i ugotowaną ciecierzycę. Wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
Podlej mlekiem kokosowym, dodaj krojone pomidory, przykryj pokrywką i duś przez 12 minut.
Zdejmij z ognia i dodaj do curry umyte pomidorki koktajlowe (całe lub przekrojone na pół, w zależności od ich rozmiarów) oraz sok z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne!!
Tłumaczenie automatyczne z języka niemieckiego
To danie jest absolutną perfekcją, robiłam je już kilka razy dla siebie i mojej rodziny i wszystkim bardzo smakowało. Próbowałem wariacji bez dyni i ciecierzycy, bez ciecierzycy i dyni, nawet z mięsem, zawsze absolutnie pyszne, mniam!
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Gotuję go wielokrotnie, bardzo nam smakuje i można go przygotować w kilka minut. Gotuję z ryżem basmati lub jaśminowym 🤘🏻
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego