Zapiekane jajka z pieczarkami
- 5 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 196 Kcal
- 13 g białek
- 13 g tłuszczów
- 7 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Sposób przygotowania
1
Oczyść pieczarki. Drobno posiekaj rozmaryn. Obierz szalotki i pokrój je na ósemki.
2
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej szalotkę (wystarczą 2 minuty). Dodaj pieczarki, rozmaryn, sól i pieprz. Smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, do miękkości.
3
Wbij na patelnię wszystkie jajka, przykryj pokrywką (najlepiej szklaną), zmniejsz ogień i piecz, aż jajka się zetną. Aby uzyskać ścięte żółtko, piecz przez 10–12 minut. Jeżeli wolisz płynne, wystarczy ok. 7 minut. Pod szklaną pokrywką łatwiej sprawdzić, czy jajka odpowiednio się ścięły.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zamiast rozmarynu daję szczypiorek, dodatkowo małe pomidorki przekrojone na połówki i czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, piment dÈspellette lub chili i miksuję 3 jajka. Hmmmm!
Tłumaczenie automatyczne
Prosto, szybko i dobrze 👌
Tłumaczenie automatyczne