Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym
- 10 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 602 Kcal
- 37 g białek
- 28 g tłuszczów
- 62 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładny czas gotowania zależy od kształtu makaronu i wynosi ok. 12–15 minut.
2
W międzyczasie oczyść mięso, pokrój je w kostkę i szybko podsmaż na 10 ml (ok. 1 łyżki) oleju słonecznikowego. Po 5 minutach smażenia na średnim ogniu odstaw patelnię.
3
Przygotuj pesto ze szpinaku: zmiksuj blenderemzblenduj na gładką masę szpinak, orzechy laskowe, resztę oleju i parmezan.
4
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odcedź ugotowany makaron, wymieszaj go z pesto i kurczakiem.
Nasza rada
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do pesto 2 ząbki czosnku.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
To jest pyszne. Szybkie do zrobienia.Jedynie parmezan zastąpiłam innym, żółtym serem. Te kawałeczki kurczaka w makaronie są jak niespodzianki. Będę robić częściej. 👍