

Sernik marmurkowy
10 min.
25 min.
Łatwe
15 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 216 Kcal
- 10 g białek
- 8 g tłuszczów
- 25 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.
Przygotuj formę do pieczenia (30 × 40 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia.
Zrób ciasto: przesiej mąkę przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia, kakao i cukier. Wymieszaj.
Dodaj 2 jajka, olej, 300 ml mleka i wszystko dokładnie wymieszaj, tak by powstało gładkie ciasto bez grudek. Przelej je do przygotowanej formy.
Przygotuj drugie naczynie, wrzuć do niego twaróg, ekstrakt waniliowy, 2 jajka i 150 ml mleka. Zmiksuj lub ubij.
Teraz weź łyżkę, nabieraj nią porcje masy serowej i rozsmaruj ją na spodzie czekoladowym tak, by powstał marmurkowy wzór.
Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180–190°C.
Następnie pokrój na 15 kawałków i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Do twarogu dodałabym trochę cukru i może więcej mleka do ciasta, ale poza tym jest bardzo dobre.
Tłumaczenie automatyczne
Mało słodkie, raczej gorzkie
Tłumaczenie automatyczne