Muffiny z pieczonymi jabłkami i kruszonką
- 25 min.
- 32 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 160 Kcal
- 3 g białek
- 10 g tłuszczów
- 14 g węglowodanów
Składniki
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ lyzeczki mielonego cynamonu
- 60 g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżka miodu
- 1× jajko
- 160 g ricotty (*)
- sól
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170–180°C.
Na patelni rozgrzej 20 g oleju kokosowego, dodaj miód i cynamon, wymieszaj. Jabłka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Duś na średnim ogniu przez 10–12 minut i odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce ubij olej kokosowy, miód, jajka i ricottę. Połącz zawartość obu misek, dodaj pieczone jabłka.
Ciasto podziel na 12 foremek do muffinów. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj 2 łyżki miodu, olej kokosowy i mąkę. Kruszonką posyp surowe muffiny.
Umieść formę w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 15–20 minut w 170–180°C.
* Ricottę możesz zastąpić jogurtem greckim.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobry! Na pewno nie robię tego po raz ostatni! ❤️ Zamiast ricotty użyłam białego jogurtu bez laktozy i było dobrze. Po prostu nie zrozumiałam tej drobnostki - w końcu dodałam 5 razy więcej mąki, a mimo to dość mocno się pokruszyło.
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobre, zamiast ricotty dałam jogurt grecki i zamiast bułki z orzechów laskowych i muffinki są cudownie mięciutkie ❤️
Tłumaczenie automatyczne