

Makowiec z jabłkami
15 min.
60 min.
Łatwe
16 porcje
Ten makowiec cieszy się sporym powodzeniem wśród naszych przyjaciół. Nie bez powodu mówi się, że w prostocie tkwi siła. To ciasto nie wymaga skomplikowanych przygotowań ani wymyślnych składników.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 122 Kcal
- 5 g białek
- 7 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
16 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2
Oddziel wszystkie białka od żółtek.
3
Do żółtek dodaj mak, twaróg, jabłka, miód, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
4
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
5
Przelej ciasto na blachę (20 × 20 cm) pokrytą papierem do pieczenia.
6
Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 160–170°C.
7
Pokrój makowca na ok. 16 kawałków podobnej wielkości i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
To bardzo dobra bułka i tak, można ją łatwo modyfikować - zamiast miodu dodałam 4 łyżki panelli i pełnoglutenowego proszku do pieczenia, dodałam też twaróg pełnoziarnisty w folii i łyżkę mąki bezglutenowej. Upiekę go jak ciasto makowe - posmaruję marmoladą pomarańczową, bardzo dobrze wyszło, z lemon curdem na pewno by smakowało...
Tłumaczenie automatyczne
Połowę maku zastąpiłam mąką gryczaną, zamiast twarogu dodałam biały jogurt i jabłka pół na pół z gruszkami. Piekłam godzinę w 160° według przepisu i efekt był przepyszny, następnego dnia już go nie było 😋
Tłumaczenie automatyczne