Kruche ciastka z malinami
- 50 min.
- 26 min.
- Średnie
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 141 Kcal
- 2 g białek
- 9 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
W niewielkim naczyniu wymieszaj mąkę ryżową z ok. 100 ml wody.
Rozgnieć maliny widelcem.
Na patelnię wlej rozgniecione maliny, mąkę ryżową rozpuszczoną w wodzie i 1 łyżkę syropu klonowego.
Podgrzej, ciągle mieszając (ok. 5–6 minut), dopraw sokiem z cytryny, a następnie odstaw.
Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mąkę i nierozpuszczony olej kokosowy, szczyptę soli, łyżkę syropu klonowego i jedno żółtko. Jeżeli chcesz, żeby ciastka były wegańskie, zamiast żółtka dodaj 2 łyżki zimnej wody.
Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Wyjmij je, rozwałkuj na placek o grubości 2–3 mm i za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Uwaga, jeżeli nie dodasz żółtka, ciasto będzie się kruszyć.
Powinno wyjść ok. 12 kółeczek. Na każdym z nich umieść 1 łyżeczkę malin, złóż na pół i sklej brzegi, przyciskając je widelcem.
Ułóż ciastka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 165 –175°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
5
Ciasto straszne
Tłumaczenie automatyczne
Ciasto nie nadające się do użytku. Naprawdę straszne!
Tłumaczenie automatyczne