Bezglutenowy chlebek bananowy z migdałami
- 15 min.
- 45 min.
- Łatwe
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 403 Kcal
- 8,08 g białek
- 24,59 g tłuszczów
- 39,26 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W jednym naczyniu wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon.
Banany dokładnie rozgnieć widelcem.
W drugim naczyniu wymieszaj mleko, jajka, rozgniecione banany, olej i syrop klonowy.
Do mokrych składników sukcesywnie dodawaj suche. Wymieszaj wszystko aż do powstania gładkiego ciasta.
Przygotuj sobie foremkę na chleb o wymiarach 22 cm x 12 cm x 7 cm i wysmaruj ją olejem.
Ciasto wlej do formy i posyp z wierzchu pokruszonymi migdałami.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 40–45 minut w 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku.
Gotowy bochenek pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie wyjmij go z formy. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Tanie i niesamowicie pyszne. Nie położyłam migdałów na wierzchu, a do środka dodałam czerwone porzeczki.Wszystko smakowało.
Tłumaczenie automatyczne
Dodałam mielone płatki ryżowe i według mamy była to najlepsza bułka jaką jadła. Jest piękny i giętki
Tłumaczenie automatyczne
Naszemu maluchowi się podobało :) super
Tłumaczenie automatyczne