Racuchy gryczane
- 10 min.
- 8 min.
- Łatwe
- 6 sztuki
Dziś mamy prawdziwą gratkę dla miłośników śniadań na słodko: racuchy gryczane. Zawartość jogurtu sprawia, że są lekkie i puszyste. Są tak dobre, że można jeść je bez żadnych dodatków. Podawaj z miodem, orzechami lub świeżymi owocami.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 157 Kcal
- 9 g białek
- 6 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Składniki
6 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
W misce roztrzep jajka z jogurtem i syropem kukurydzianym.
2
Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
3
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z nieprzylegającą powłoką.
4
Małą chochelką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony przez 1–2 minuty.
5
Z ciasta powinno wyjść ok. 6 średniej wielkości placków.
6
Placki możesz podawać z miodem, orzechami, owocami lub suche.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo smaczne, polecam z syropem daktylowym
Tłumaczenie automatyczne
Jako słodzik podałam syrop z cykorii, ekstraktu waniliowego nie miałam, ale nie przeszkadzało mi to. Do ciasta dodałam około 2 łyżek mleka migdałowego do rozcieńczenia i naleśniki pięknie się uformowały, bez problemów z opiekaniem, pyszne :)
Tłumaczenie automatyczne
Połączenie kaszy gryczanej z makiem jest świetne ❤️, trochę rozpuściłam i świetnie
Tłumaczenie automatyczne