Masło jabłkowe
- 30 min.
- 45 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wiesz, co to masło jabłkowe? Nie? Koniecznie wypróbuj! Nie zawiera ani grama… masła, składa się głównie z jabłek i paru dodatków. Możesz nim posmarować chleb albo dodać je do ciasta.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 154 Kcal
- 3 g białek
- 8 g tłuszczów
- 16 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Do sporego rondelka wlej wodę do 1/3 wysokości. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój je w ósemki i włóż do garnka.
2
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i przykryj rondelek pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.
3
Odcedź jabłka, zblenduj je i pozostaw do ostygnięcia. Do przestudzonego puree dodaj serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy.
4
Przełóż twarożek do słoiczków i przechowuj w lodówce. Podawaj z owocami lub jako smarowidło do chleba.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Niewiele, przed dodaniem sera było to całkiem przyzwoite śniadanie, ale ser bardzo mi się nie podoba.
Tłumaczenie automatyczne