Jogurt migdałowy bez jogurtownicy – przepis podstawowy
- 15 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 171 Kcal
- 6 g białek
- 14 g tłuszczów
- 5 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Namoczone migdały odcedź, ale nie obieraj ich ze skórki. Umieść je w blenderze wysokoobrotowym. Dodaj 750 ml wody i 1 łyżkę soku z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Masę z miksera przelej do miski, dodaj 8 łyżek jogurtu roślinnego i wymieszaj.
Przygotuj dużą salaterkę. Nalej do niej ciepłej wody o temperaturze ok. 50°C. Woda powinna sięgać do połowy wysokości naczynia. Ostrożnie wstaw do niego miskę z masą jogurtową (powierzchnia wody powinna być teraz wyżej niż połowa wysokości naczynia).
Salaterkę przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Następnego dnia przelej gotowy jogurt do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce przez 2-3 dni. Jogurt najlepiej smakuje schłodzony.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jestem podekscytowany!
Tłumaczenie automatyczne