Humus buraczany z rozmarynem
- 20 min.
- 40 min.
- Średnie
- 5 porcje
Humus buraczany to ciekawa wariacja na temat klasycznego bliskowschodniego smakołyku. Urzeknie Cię smakiem i kolorem. Nie zapomnij o dodaniu rozmarynu, który jeszcze podkręci smak humusu.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 116 Kcal
- 6 g białek
- 4 g tłuszczów
- 14 g węglowodanów
Składniki
5 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2
Buraka obierz, owiń folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut.
3
Upieczonego buraka ostrożnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
4
Pokrój go i włóż do blendera razem z ciecierzycą. Zmiksuj na gładką masę.
5
Następnie dodaj sól, tahini, cytrynę i 2 łyżki wody. Ponownie zblenduj.
6
Na koniec dodaj rozmaryn i przełóż humus do zamykanego naczynia.
7
Podawaj z krakersami albo warzywami. Przechowuj w lodówce.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonałe ❤️
Tłumaczenie automatyczne
Zapomniałem o rozmarynie i nadal jest pyszny.
Tłumaczenie automatyczne
👍
Tłumaczenie automatyczne