Żytnie placki drożdżowe
- 200 min.
- 20 min.
- Średnie
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 216 Kcal
- 6 g białek
- 6 g tłuszczów
- 36 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj 300 g mąki żytniej, 300 ml mleka i drożdże. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę i 150 ml wody, ręcznie wyrób ciasto.
Dodaj oliwę z oliwek, łyżeczkę drobnoziarnistej soli i tymianek, wymieszaj. Ciasto pozostaw w misce, przykryj ją ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 2–2,5 godziny, żeby ciasto wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Wyrośnięte ciasto zrzuć na stolnicę posypaną mąką i podziel na 6 dużych albo 12 małych porcji. Z każdej porcji ręcznie uformuj placuszek, ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem wstaw do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190–200°C. Gotowe placki posyp solą gruboziarnistą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej zwykłej i mąki orkiszowej pełnoziarnistej zwykłej w stosunku 4/1 i muszę przyznać, super! Następnym razem wypróbuję różne przyprawy, w tym curry i zobaczę co z tego wyjdzie :) Możesz zrobić naleśniki jeszcze wyżej, pozostaną pięknie miękkie!
Tłumaczenie automatyczne