Sałatka z octem z czarnego bzu i serem kozim
- 30 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 1 porcja
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 469 Kcal
- 15 g białek
- 43 g tłuszczów
- 17 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Jak przygotować ocet z czarnego bzu:
Kwiat czarnego bzu umyj w zimnej wodzie i potnij na malutkie kiście. Musimy pozbyć się w ten sposób grubych zielonych łodyg. Umieść kwiaty w czystym słoiku lub butelce, zalej octem i umieść na 3–5 tygodni w lodówce, by składniki się przegryzły. Kwiaty bzu w occie też są jadalne.
Jak przygotować sałatkę:
Na suchej patelni nieprzywierającej upraż orzechy. Podczas prażenia nie zapomnij ich co chwilę wymieszać. Praż aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłe orzechy wymieszaj z miodem.
W międzyczasie przygotuj dressing: wymieszaj 1 łyżeczkę miodu, 3 łyżki octu z czarnego bzu i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Na talerzach ułóż liście sałaty, ser pokrojony w plasterki lub kawałki i liście melisy, polej dressingiem, posyp uprażonymi orzechami i kwiatami bzu w occie.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo dobrze 👍
Tłumaczenie automatyczne
Idealny przepis
Tłumaczenie automatyczne