Sałatka z czarną soczewicą i fetą
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Sałatka nie musi być lekkim dodatkiem z samych warzyw. Wystarczy dodać soczewicę i ser, aby mieć na stole danie, które poradzi sobie na stole samo. Rześkości i witamin dodadzą mu świeża papryka i ogórek.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 289 Kcal
- 19 g białek
- 6 g tłuszczów
- 34 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
- 250 g czarna soczewka w stanie suchym
- 1 l wody
- 200 g ogórka sałatkowego (umyć i pokroić w drobną kostkę)
- 150 g marchewki (obierz i pokrój w kostkę)
- 100 g czerwonej cebuli (drobno pokrój)
- 1 garść świeżej natki pietruszki (drobno posiekaj)
- 2 łyżki octu z białego wina
- sok i skórka z 1 limonki
- 100 g sera szopskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1
Ugotuj soczewicę: przepłucz ją pod zimną wodą i wrzuć do średniej wielkości garnka. Zalej litrem wody i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez 20 minut do miękkości.
2
Ugotowaną soczewicę odcedź, ostudź pod strumieniem zimnej wody i wrzuć do dużej salaterki.
3
Dodaj ogórka i marchewkę pokrojone w drobną kostkę, drobno posiekaną czerwoną cebulę, drobno posiekaną pietruszkę, 2 łyżki octu winnego, sok i skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
4
Podziel sałatkę na porcje. Bezpośrednio przed podaniem posyp pokruszoną fetą.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jest znakomicie❤️
Tłumaczenie automatyczne