Sałatka na ciepło z komosy ryżowej i pieczonego kalafiora
- 15 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 578 Kcal
- 16,1 g białek
- 32,8 g tłuszczów
- 48,3 g węglowodanów
Składniki
- 100 g 3-kolorowej komosy ryżowej (waga na sucho)
- 350 ml wody
- 200 g kalafiora
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 2× dymka
- 150 g gotowanej czerwonej fasoli (z puszki)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (możesz pominąć)
- 1 łyżeczka brązowego siemienia lnianego (wyłuskaj)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Komosę przepłucz, zalej wodą, posól, przykryj pokrywką, zagotuj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod pokrywką przez 5 minut.
Podczas gotowania kaszy przygotuj sobie blachę i pokryj ją papierem do pieczenia.
Kalafiora połam na różyczki. Wsyp na blachę, posól i skrop olejem. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 180°C. Kalafior powinien pozostać kruchy.
Świeżą natkę pietruszki drobno posiekaj, dymkę pokrój w plasterki. Fasolę odcedź i przepłucz. Zieleninę i fasolę wymieszaj z komosą i pieczonym kalafiorem.
Następnie dodaj suszoną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie oliwą. Posyp siemieniem lnianym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jest super, zamiast natki pietruszki dodałam więcej kopru włoskiego, bryndzy, kolendry i jest super.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe 🤩
Tłumaczenie automatyczne