![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Paprykę umieść na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz* przez 25 minut, aż sczernieją. Po upieczeniu od razu wrzuć papryki do woreczka foliowego albo owiń folią spożywczą i na chwilę odłóż.
Usuń folię, na chwilę pozostaw papryki do ostygnięcia, a następnie za pomocą łyżki lub ręcznie obierz je ze sczerniałej skórki, usuń gniazda nasienne i ogonki. Oczyszczoną paprykę odstaw. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w ósemki.
Przygotuj pięciolitrowy wyparzony słój. W słoju układaj warstwami paprykę, czosnek, cebulę, sól i pieprz. Następnie zalej je 600 ml oleju i szczelnie zamknij. Paprykę marynuj przez co najmniej 1 tydzień.
Papryki są doskonałe jako imprezowa przekąska, jako dodatek do aromatycznych serów, do sałatki albo jako składnik pasty do chleba.
* Latem paprykę najlepiej opiec na grillu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny
Tłumaczenie automatyczne