Pasta mięsna do grzanek
- 15 min.
- 48 min.
- Średnie
- 8 porcje
Szykujesz rodzinną imprezę i nie wiesz, czym uraczyć gości? Spróbuj naszej pasty do grzanek. Nie rozczarujesz się!
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 124Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 213 Kcal
- 11 g białek
- 9 g tłuszczów
- 23 g węglowodanów
Składniki
8 porcje
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1× średnia biała cebula (drobno pokrój)
- 300 g mielonej wołowiny
- 2× średniej wielkości marchewki (pokrój w plasterki)
- 1× natka pietruszki (pokrój w plasterki)
- 2× czerwona papryka (pokrój w kostkę)
- 1× por (pokrój w plasterki)
- 250 g duży mięsisty pomidor (pokrój w kostkę)
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 8× kromka chleba razowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
2
Wołowinę podsmaż na głębokiej patelni, na cebulce i oliwie z oliwek.
3
Na patelnię dorzuć obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, paprykę, pora i pomidory, zalej 200 ml wody.
4
Patelnię żaroodporną umieść w piekarniku i piecz pod przykryciem w 180–190°C przez około 45 minut.
5
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
6
Na sam koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodaj wyciśnięte ząbki czosnku.
Nasza rada
Pastę podawaj z suchymi tostami z chleba słonecznikowego lub pełnoziarnistego.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
to naprawdę świetny przepis...
Tłumaczenie automatyczne