SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Przygotuj ciasto: w małym rondelku podgrzej 400 ml mleka pełnotłustego do temperatury ok. 36 stopni. To proste – kiedy włożysz palec, mleko nie powinno parzyć ani chłodzić.

2

Podgrzane mleko przelej do misy robota kuchennego lub dużej miski.

3

Dodaj drożdże, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, mąkę orkiszową i jogurt naturalny. Wyrób gładkie ciasto.

4

Naczynie z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

W międzyczasie przygotuj domowy keczup. Rozgrzej w garnku na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Smaż przez 4–5 minut na średnim ogniu.

6

Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, ocet winny, 2 łyżki sosu sojowego i 50 ml wody. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś sos przez 10–11 minut na wolnym ogniu.

7

Następnie zmniejsz ogień i zmiksuj keczup blenderem ręcznym. Odstaw.

8

Po ok. 45 minutach rośnięcia ciasta przygotuj blachę (30 cm × 40 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190–195°C.

9

Wyrośnięte ciasto przełóż z miski na blat lub stolnicę i pokrój je na kawałki o wadze ok. 150 g.

10

Z każdego kawałka uformuj okrągły placek o średnicy ok. 15–20 cm i półcentymetrowej grubości. Placki ułóż na przygotowanej blasze, posmaruj za pomocą pędzelka 2 łyżkami oliwy i posyp solą.

11

Wstaw blachę z langoszami do piekarnika rozgrzanego do 190–195°C i piecz przez 12–15 minut.

12

Gotowe placki posmaruj domowym keczupem, posyp drobno utartym żółtym serem i podawaj.

13

Uwaga: za przepis dziękujemy pani Renacie Valáškovej.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Hanka88
02. sierpnia 2022

Dodałem trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było tak lepkie. Zamiast domowego ketchupu rozsmarowuję żurawinę, dodaję kilka kropel kupionego w sklepie ketchupu i posypuję edamame. Daleko mu do klasycznych langustynek :D, ale smak jest dobry, powtarzam. :) Z ketchupem i serem, nawet dzieciom się podobało.

Tłumaczenie automatyczne

Barbora Grygarová
09. maja 2022

Naprawdę świetnie! Musiałem tylko dodać mąkę, bo ciasto mocno się kleiło. Ale to było bardzo dobre w smaku.

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu