Langosze z mąki razowej z domowym keczupem
- 75 min.
- 35 min.
- Średnie
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 404 Kcal
- 19 g białek
- 10 g tłuszczów
- 54 g węglowodanów
Składniki
- 400 ml półtłustego mleka
- 42 g świeżego drożdży piekarskich
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 200 g jogurtu naturalnego (3,5 % tłuszczu)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 2 ząbki czosnku
- 40 g przecieru pomidorowego
- 400 g obranych pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki sosy sojowego bez dodatku soli
- 50 ml wody
- 100 g sera ementaler (drobno utartego)
- sól
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: w małym rondelku podgrzej 400 ml mleka pełnotłustego do temperatury ok. 36 stopni. To proste – kiedy włożysz palec, mleko nie powinno parzyć ani chłodzić.
Podgrzane mleko przelej do misy robota kuchennego lub dużej miski.
Dodaj drożdże, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, mąkę orkiszową i jogurt naturalny. Wyrób gładkie ciasto.
Naczynie z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj domowy keczup. Rozgrzej w garnku na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Smaż przez 4–5 minut na średnim ogniu.
Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, ocet winny, 2 łyżki sosu sojowego i 50 ml wody. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś sos przez 10–11 minut na wolnym ogniu.
Następnie zmniejsz ogień i zmiksuj keczup blenderem ręcznym. Odstaw.
Po ok. 45 minutach rośnięcia ciasta przygotuj blachę (30 cm × 40 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190–195°C.
Wyrośnięte ciasto przełóż z miski na blat lub stolnicę i pokrój je na kawałki o wadze ok. 150 g.
Z każdego kawałka uformuj okrągły placek o średnicy ok. 15–20 cm i półcentymetrowej grubości. Placki ułóż na przygotowanej blasze, posmaruj za pomocą pędzelka 2 łyżkami oliwy i posyp solą.
Wstaw blachę z langoszami do piekarnika rozgrzanego do 190–195°C i piecz przez 12–15 minut.
Gotowe placki posmaruj domowym keczupem, posyp drobno utartym żółtym serem i podawaj.
Uwaga: za przepis dziękujemy pani Renacie Valáškovej.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dodałem trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było tak lepkie. Zamiast domowego ketchupu rozsmarowuję żurawinę, dodaję kilka kropel kupionego w sklepie ketchupu i posypuję edamame. Daleko mu do klasycznych langustynek :D, ale smak jest dobry, powtarzam. :) Z ketchupem i serem, nawet dzieciom się podobało.
Tłumaczenie automatyczne
Naprawdę świetnie! Musiałem tylko dodać mąkę, bo ciasto mocno się kleiło. Ale to było bardzo dobre w smaku.
Tłumaczenie automatyczne