Ciasto na pizzę
- 80 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 4 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 503 Kcal
- 19 g białek
- 6 g tłuszczów
- 66 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Wymieszaj oba rodzaje mąki w dużej misce, w której będziesz wyrabiać ciasto.
Przygotuj zaczyn. Do niewielkiego naczynia wkrusz drożdże, wlej 100 ml letniej wody i dodaj 3 łyżki mąki (mieszanki). Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Wlej zaczyn do mąki. Dodaj 350 ml wody, 2 łyżki oliwy i 12 g soli. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno go być dwa razy tyle, co na początku.
Posyp stolnicę lub blat 50 gramami mąki. Przełóż na nie ciasto i podziel na tyle kawałków, ile pizz chcesz uzyskać. Rozwałkuj i ręcznie rozciągnij ciasto na cieniutki placek. Z podanej ilości składników uzyskasz 4 małe lub 2 duże pizze.
Posmaruj ciasto ulubionym sosem i ułóż na nim dodatki, które lubisz. Piecz przez 10–15 minut w 300°C (lub w maksymalnej temperaturze, którą umożliwia Twój piekarnik), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
niby super, to tak dobre jak... a ja z ciasta robiłam mini pizze, co prawda było ich chyba z milion, ale jak peckaa
Tłumaczenie automatyczne
👍🏻🙂
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobrze :) Zrobię to w środku;
Tłumaczenie automatyczne